В пика на лятото, зрители на bTV сигнализираха за изливане на отпадни води в морето край Созопол. Препълнена ли е пречиствателната станция в курорта и защо тръбата е останала невидима за институциите ?

Кадрите, заснети от Гергана Йеннер, са от неделя по обед: "Водата беше кафява, на моята тераса горе миришеше, с извинение, на екскременти. Тази вода после в двете посоки отива долу в залива и хората се къпят в екскременти".

Подобен клип Гергана е снимала и преди 2 години. От общината „не знаели нищо по въпроса”. Чуждестранните летуващи са категорични – това е „свинщина”.

И докато чужденците се възмущават, местните хора мълчат.

Питаме Анна Желязкова от РИОСВ-Бургас дали тръбата е законна: "Според мен, не, така като я гледам... тук няма преливник по проект изграден". Категорична е, че тръбата не е свързана с пречиствателната станция на града.

Второ лято станцията, която пречиства водите на Созопол, Черноморец и Равадиново, работи на пълни обороти. Пикът е последната седмица на юли и първата на август. Според ръководителя на пречиствателната станция Красимир Кръстенов отвеждащите канали се пълнят до около 70%, но все още няма изискване за задължително включване към мрежата.

Липсата на регламент давала избор на частници да отвеждат отпадните си води в морето. Към пречиствателната станция на Созопол все още не са включени къмпингите Каваци, Смокиня и част от залива Буджака.