В Русе откриха надгробния камък на Стефан Караджа, с нова дата на смъртта му. На каменния кръст са попаднали строители, които ремонтират къщата на Баба Тонка.

До този момент се е смятало, че оригиналният надгробен паметник на Караджата е изчезнал. Когато строителните работници го откриват в основите на къщата, веднага съобщават на музея.

„Той е в класическата за региона Русе форма, писан кръст, завършващ с трапец, обрамчен от т.нар. триъгълен вдлъбнат орнамент. Това, което прави впечатление веднага, - красиво оформените надписи и цифри и букви, калиграфски изписаното име на Стефан Караджа”, обяснява директорът на музея доц. Николай Ненов.

На надгробния камък обаче е изписана дата на смъртта 30 юли 1868 г., а не на 31-ви, както досега се е смятало. Отговор на загадката има във вестник от онова време.

„Разбойникът Стефан, както те го наричат, е починал през нощта и на сутринта в сряда, а срядата тогава от юли се пада 31-ви, е дошъл свещеник , който всъщност установява смъртта. Затова се приема датата 31-ви”, уточни доц. Ненов.

Находка ще бъде включена в експозицията в къщата на Баба Тонка. Ремонтираният музей трябва да отвори врати отново за Празника на Русе - 6 май.