Жители на Гърмен излязоха на пореден протест. Те твърдят, че от ромската махала в селото се разпространяват заразни болести и заплашват да спрат децата си от училище и от детска градина.

За последните седмици са регистрирани 27 случая на ромски деца, болни от хепатит. Възможно е заболелите да са повече, но да не са потърсили лекарска помощ. Хигиенната инспекция е предписала измиване на улиците в махалата, но това, според местните, не е направено.

Рано сутринта протестиращите блокираха сградата на кметството.

Те обвиниха институциите и кмета Минка Капитанова, че се покриват и не си вършат работата.

Притеснявам се за децата си и тези мерки с периодични дезинфекции не работят – имаме два нови случая на болни от миналата седмица. Искаме ограничаване на контакта, незабавни изследвания за всички. Общината да влезе в ролята си и да направи нещо“, каза пред bTV една от протестиращите, като добави, че ромската махала е незаконна.

„Доколкото знаем, е направена само дезинфекция в училище, няма изследвания, няма спрени от училище“, каза друга протестираща.

Българските институции работят във вреда на народа непрекъснато. Това са паразити срещу хората и законите“, коментира недоволен мъж.

Протестиращите казаха и че ромските деца не ходят на училище, а само минават, за да вземат безплатните закуски. Какви оценки им пишат, как минават в горни класове?, попитаха те.

Вижте повече във видеото:

Пред bTV кметът Капитанова коментира, че всяка година има болни от хепатит и „лично аз, като кмет, не мога да огранича тези заболявания“.

Директорът на местното ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Стоян Стругов, пък посочи, че хигиената е на много високо ниво, сутринта винаги има „филтър“ и родителите нямат основание да се притесняват.

Вижте повече във видеото: