Валежите в Сливенско и Ямболско продължават. По-сериозна е обстановката на територията на Ямболска област, където край Елхово нивото на река Тунджа продължава да се покачва.

Нивото на Тунджа край Елхово вече е почти 3,70 м, при критични 4 метра. До Ямбол реката също е повишила нивото си и сега вече е 4,36 м, като критичните стойности тук са 6 метра Продължава и източването на язовирите по горното течение на Тунджа.

Частични наводнения има и в някои села на община Тунджа, където дерета и местни реки са излезли от коритата. Жители на близките села се оплакват, че дворовете и мазетата им са под вода.

Заради заплахата от преливане на Тунджа в Елхово е свикан Кризисния щаб.

В Сливен продължават да постъпват сигнали за наводнени имоти и земеделски земи вследствие валежите. Идват сигнали и от Крушаре, Жельо войвода и Тополчане, както и от други населени места.

Снимка: bTV

Екипите продължават да работят по отводняване на терените. Работи се в координация със службата за противопожарна безопасност и защита на населението.

Нивото на река Тунджа се е повишило. Продължават да се наблюдават стойностите, както и нивата на язовирите. Дъждът в Сливен и Ямбол продължава вече трето денонощие.

Министри по критичните точки

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева, заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов и главен комисар Никола Николов тръгнаха сутринта към района на Ямбол, Елхово и Сливен, където повишените нива на реките значително са усложнили обстановка.

По думите на Танева има готовност за евакуация на населението в засегнатите от проливните дъждове общини Елхово и Стралджа. Тя заяви, че от днес в областните дирекции по земеделие започва формиране на комисии, които да извършват оглед на засегнатите от проливните дъждове площи. Те ще бъдат заснети с „джипиес”.

Министърът каза още, че има готовност за евакуация, дори ако се наложи и принудителна. Тя призова жителите в двете критични области да съдействат на органите на реда, които оказват помощ. Повишение има и на реките Мочурица, Калница, Поповска. Всички язовири – общински и държавни се следят.

Министър Танева обяви, че продължава източването на язовир Жребчево с 91 кубични метра в секунда. Спрян е всякакъв приток към него от язовир Копринка. По този начин се спира и вливането в река Тунджа.