„Помогнете на изоставения екипаж, Ние не сме роби, семействата ни страдат” – с тези призиви 20 украински моряци от арестуван край Варна кораб излязоха на протест заради липсата на пари и провизии.

Плавателният съд пристигнал в корабостроителния завод във Варна миналия май, но ремонтът бил прекратен заради липса на плащания. Повечето от членовете на екипажа не са получавали заплати вече цяла година.

„Семейството ми у дома с 2-годишно дете изнемогва – дошли са от банката да описват имуществото, може да загубя жилището си заради неплатени комунални услуги”, разказва електромеханикът Юрий Кукил. Старши механикът Ярослав Ярославов е получил само една заплата за 12 месеца, разказва, че доскоро са били без храна и ток.

Собственик на кораба е офшорна компания. Според адв. Христо Раев незареждането на кораба е начин собственикът да изгони екипажа и така да не им плати заплатите.

Снимка: bTV

От Морска администрация са уведомили Украйна и Кипър, под чийто флаг е съдът. „Функциите на държавата...  да го задържим – да му кажем "ти няма да го експлоатираш този кораб, в резултат на което ще търпиш загуби... В този случай не е така обаче, защото никой не бърза да го експлоатира”, признава Валентин Енчев от агенцията.

Един от спасителните варианти е моряците да получат 4 заплати от застрахователя и да се приберат в родината. Така обаче те биха се отказали от останалите пари.