С наближаването на Баба Марта идеите за празника се множат. Ученици от Бяла Слатина направиха 20-метрово мартенско хоро от традиционните фигурки на Пижо и Пенда в знак на приятелството между хората.

По традиция за първи март възпитаниците на прогимназия „Свети Климент Охридски" изработват мартеници и ги разпродават благотворително в полза на детските домове в региона. Сега им хрумнало да разкажат за приятелството си, като направят дълго мартенско хоро. С помощта на близките у дома изплели фигурки на Пижо и Пенда.

„В моите Пижо и Пенда има елементи от банатската носия, мама ми даде идеята, тя ми помогна за шапчиците и за украшенията по престилката на Пенда”, казва шестокласничката Мария.

Борис от пети клас е направил цели три двойки. „Моите мартеници са някъде в тая редица... Какво като съм момче – Баба Марта е много хубав български празник и не трябва да го изгубим.

Две седмици отнело на децата да „хванат" всички фигурки за ръце и когато премерили хорото, се оказало, че е дълго почти 20 метра.

„Както другите казаха, трябва да положим усилия с нашата сръчност, за да направим нещо добро, да съединим ръцете на мартеничките, за да бъдем по-добри и приятелството ни да расте и да сме единни”, смята петокласничката Маринела.

Преподавателката по български език и литература Людмила Антова обяснява, че заедно с децата всяка година правят по нещо интересно, за да съхранят традициите.

Мартенското хоро ще бъде окачено на фасадата на училището като поздрав към целия град.