Фъстък-афродизиак с дъх на печен бадем създадоха учените от Института по растителни генетични ресурси в Садово.
Фъстъкът, който носи името на митичния тракийски певец „Орфей”, вече е признат и е вписан в сортовата листа на България, обясни гл. ас. д-р Станислав Стаматов пред „Фокус”.
Новият фъстък спада към сорто-тип „Валенция”, ядките му са обвити в кремаво-бели люспи. Това е
единственият селектиран в Института бял фъстък, всички станали сортове, създадени в там са с червен цвят на обвивката.
Фъстъкът „Орфей” е с висок потенциал на продуктивност и е устойчив на икономически важните болести, които поразяват този вид култури. Ядките са много едри - с маса на 1000 семена 890 грама. По този показател те се приближават до най-едрите ядки от сортове, отглеждани в чужбина.
Белият фъстък е нискокалоричен, изтъкна специалистът от Садовския институт. Хранителна му стойност е 601 kcal, срещу 650 kcal при останалите български сортове. Този показател се дължи на заниженото в него съдържание на мазнини. Стабилността на маслото му е по-висока спрямо другите сортове, което понижава възможността от образуване на свободни радикали в организма.
Друго ценно качество на сорта е съдържанието на незаменими аминокиселини. Те са завишени спрямо останалите сортове с 5-6%. Общото белтъчно съдържание е над 29%. Има високо съдържание на Витамини В и Е. Всички тези качества нареждат белите фъстъци сред българските афродизиаци.