Парите, предвидени за ремонта на Централна гара в София, не са много. Това заяви пред bTV Христо Алексиев от Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Проектът е на стойност 62 милиона лева, а новият облик на емблематичната сграда трябва да бъде готов в края на 2015 г.

Според Алексиев конструкцията на гарата е единственото, което ще остане непроменено. Предстои саниране, изграждане на подземен и надземен паркинг, както и на второ ниво на гарата. Алексиев обясни, че ще има футкорт, търговски и административни площи от по-висок клас, както и соларни панели, които гарантират 30% от потреблението на енергия.

Алексиев увери, че проектът върви по график. По думите му предвидената цена не е висока, а амбициозна за това, което трябва да се случи. Процедурата беше обжалвана, но ВАС се произнесе в полза на НКЖИ, припомни Алексиев и гарантира, че всичко около ремонта е прозрачно.

По време на ремонта няма да спира работата на гарата. Касите са преместени на долното ниво, но достъпът няма да бъде нарушаван, нито графикът на влаковете.

Зам.-кметът на столицата Тодор Чобанов обясни, че млади творци са изявили желание да изградят културно средище в района на ротондата пред Централна гара, за която софиянци преди години платиха 20 млн.лв. Според Чобанов тогава инвестицията не е била добре обмислена. По думите му е рано да се каже колко ще струва реновирането на района, но от общината обещаха да помагат всячески на младежите, които са се наели с освежаването на пространството.