Три заведения на плажа „Кабакум централен“ край Варна ще бъдат затворени. Това заяви пред журналисти във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя участва в проверка за състоянието на морския плаж, отдаден под наем.

Проверката, която бе съвместна с няколко институции, е по сигнал на граждани и на бъдещия наемател, спечелил търга за отдаване под наем.

Ангелкова уточни, че изборът на наемател към момента се обжалва, което означава, че плажът се води неохраняем.

Снимка: Министерство на туризма

Договорът с предишния наемател е бил прекратен миналата година заради много нередности, включително и неплащане на наемната цена. „Проведохме търг за отдаване под наем, който беше спечелен от нов наемател, но поради обжалване и в момента няма сключен договор. Този плаж се води неохраняем. Редно е на територията на този плаж да не се извършва търговска дейност. Получихме сигнали, че има заведения, които работят и извършват незаконна търговска дейност“, заяви Ангелкова.

По думите й, до приключване на съдебните процедури и сключването на нов договор с избрания наемател на плажа не трябва да се осъществява търговска дейност, всичко трябва да е безплатно, а почистването да се осигурява от общината. Според Ангелкова, в момента на плажа на практика се извършва самоуправство, затова ще се предприемат всички законови мерки това да бъде прекратено.

Николина Ангелкова подчерта, че след приключване на съдебните процедури ще се пристъпи към сключване на договор с новия наемател на плажа.

Един от собствениците на заведенията призна, че през това лято не е плащал наем на никого.

"Ами никой не е дошъл да ми иска наем. Няма нов концесионер, плажът е безстопанствен. Ако кажат, че е незаконно ще се махнем", заяви Нанко Иванов.

На собствениците на заведенията ще бъдат издадени актове за доброволно премахване. Процедурата обаче може да се проточи почти до края на лятото. Те са заплашени и от други санкции – налагане на глоби.

Токът и водата на заведенията трябва да бъде спрян в 7-дневен срок. Кога обаче ще бъдат премахнати – засега не е ясно.