Третата вечер на протести в „Орландовци” протече спокойно, като по-рано през деня и шефът на столичната полиция прогнозира това. В 19 ч. ситуацията в квартала беше спокойна, като се бяха събрали около стотина души. Полицейското присъствие в квартала обаче остана засилено, на място са и ръководители от МВР.

Танцуващите младежи, които в понеделник се събраха пред сградата на Народното събрание, днес бяха в квартала, където направиха шоу на събралите се за пртоест.

Снимка: Ладислав Цветков

До моментно напрежение се стигна, когато след хоро, част от протестиращите се втурнаха към главната улицата. Всичко завърши без инциденти, единственото, което се случи след това бе, че хората казаха, че искат мир и спокойствие еднакво за всички.

За пореден път те се оплакаха от ромските набези в квартала и казаха, че искат държавата да третира всички по еднакъв начин, независимо кой какъв е. Протестиращите искаха да блокират главната за квартала улица „Мара Бунева”, а полицията им попречи.

Снимка: Ладислав Цветков

Малко по-късно протестиращите отново направиха опити да пробият кордона, но след като не успяха, се отказаха.

В същото време днес стана ясно, че на косъм е било да избухне напрежение и в Нови хан.

Протестът снощи отново беше на ръба на остри сблъсъци. Агресията идваше и към телевизионните камери. Последва опит за разбиване на полицейския кордон.

Заради неизпълнение на полицейско разпореждане бяха арестувани 20 души.

И докато напрежението в „Орландовци” беше овладяно, снощи от МВР изпратиха екипи и към Нови хан. Оказа се, че там местните хора сами ловят крадци в домовете си. Както се случило в неделя. След кражба в тази къща.

Заловените от местните са от ромски произход и са отведени в полицията. Снимки на опожарената кола на единия от тях се появиха в социалните мрежи. Все още не е ясно кой я е запалил.

Въпреки уверенията на МВР, че има засилено полицейско присъствие, открихме само една кола. И тя се оказва абсолютно празна.

Също снощи е имало опит за нахлуване в ромската махала на Гърмен. Неуспешен. От МВР отрекоха.

По-късно през нощта е получен сигнал от жители на махалата за втори опит за щурм, но униформените, отишли на място, не са намерили нарушители.

Темата отекна и в политическите среди.

Премиерът Борисов призова за спокойствие и да не се заиграваме с етническата карта.

А част от депутатите видяха в случващото се провокация.

Оценките на политиците за ситуацията в „Орландовци” се разминаха. Всичко обаче бяха категорични в едно – рисковете са големи.

„Нека всички бъдат внимателни, когато си играят с огъня, като пожарникар ви го казвам... Трябва да си пазим черджето, защото е лесно да го запали, но после трудно е трудно да го загасим”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Реформаторите обявиха, че са доволни от МВР. Но призоваха за бързи и решителни мерки.

„Има данни че това е организирано, това е въпрос към ДАНС и се надявам че работят активно по него”, заяви Радан Кънев, но отказа да назове имена, защото е работа на ДАНС.

За разлика от тях, патриотите обявиха, че държавата бездейства и попитаха къде е вътрешният министър.

„Проблемът тръгва от битови кражби и продължава в един етнически конфликт, защото е ясно кой извършва престъпленията, натрупва се една нетърпимост. Бездействието на властите допринася хората да не им вярват”, каза Красимир Каракачанов.

„По щастлива случайност няма смъртни случаи. За щастие не само на потърпевшите, но и на цяла България, тъй като фатална развръзка би довела до втора Катуница, а именно масови нападения над цигански махали гета и квартали”, коментира и Валери Симеонов.

Според БСП обаче проблемът изобщо не е етнически. „Орландовци” е част от спуканите язви на София. Проблемът е социален. 25 години говорим за интеграция, а преди това имаше интеграция”, каза лидерът на партията Михаил Миков

От ГЕРБ призоваха партиите за диалог по темата.

  • Над 500 проверени за незаконни регистрации в "Орландовци"
  • Съдът остави в ареста четиримата, участвали в боя в „Орландовци”
  • Протестиращите в „Орландовци” отново блокираха за кратко движението
  • Баща и двамата му сина пострадаха при сбиване в „Дружба” (ОБНОВЕНА)
  • Лечението на единия от ранените в „Орландовци” е платено от жената до Бареков
  • Ромите в "Орландовци" благодариха на властта с писмо
  • Молебен и нов протест в "Орландовци"
  • Прокуратурата реагира незабавно за Гърмен и "Орландовци", увери Цацаров
  • Спокойна вечер в Гърмен и „Орландовци” след протестите
  • Дисциплинарка в МВР за полицайката Анна Витанова