С водосвет откриха Участък 1 на Западната дъга на Околовръстния път в София. Трите километра свързват магистрала "Люлин" със Софийския околовръстен път. За облекчаване на трафика е изграден пътен възел на три нива.

Днес направиха и символична копка на участък Две на Западната дъга. Още 5 и половина километра ще свържат моста над река Какач със Северната скоростна тангента.

На събитието присъстваха премиерът Бойко Борисов, строителният министър Лиляна Павлова, колегата й с ресор „Здравеопазване” Петър Москов и шефът на пътната агенция инж. Лазар Лазаров.

Те лично инспектираха уникалното за София съоръжение на три нива. По цялото трасе са изградени шумозаглушителни платна.

Павлова посочи, че новият пътен възел ще позволи разтоварване на интензивното движение и ще позволи безконфликтно и безопасно преминаване във всички посоки. По думите й целият трафик ще се прехвърли по основното трасе на Участък 1, за да бъдат довършени локалните платна и със съдействието на Столична община да се направят връзките към Околовръстното шосе и кв. „Филиповци”.

Западната дъга е продължение на автомагистрала „Люлин” и е част от коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“, свързващ Видин с Кулата. Трасето е разположено между пътния възел на АМ ”Люлин” и околовръстното и завършва след моста на р. Какач с обща дължина 3 км.

В проекта има 3 големи съоръжения: пътен възел при бул. „Царица Йоана”, пътен възел „Сливница” и мост при река Какач. Стойността на договора за строителство е близо 48 млн. лева.