Една трета от София все още е без парно. Въпреки ниските температури топлоподаването в столицата е пуснато на около 70% от абонатите, останалите остават за утре и сряда, съобщават от Топлофикация-София.

От дружеството казват, че се е получил прецедент - хем пускат парното по-бързо от друг път, хем хората са по-недоволни от всякога. Причината според тях е в много рязкото застудяване, което се усети буквално за денонощие. Друг път те пускат парното на третия ден след падането на температурите под 12 градуса и имат 5 дни да го направят.

Когато имаш малко дете, липсата на отопление е повече от неудобство, споделя Елена Пехливанова, която вече втори ден чака топлоподаването да стигне до нейния дом. С мъжа ѝ спасили положението с малка електрическа печка, която обаче може да отопли само една стая. Според Елена за застудяването се е знаело твърде отдавна, за да се реагира в последния момент.

„Поради това, че сме към Топлофикация нямаме достатъчно уреди, с които да отопляваме всички стаи и отопляваме тази, къпем я тук, но през деня се налага да се ходи и до банята и там е студено”, обяснява Елена, която живее в кв. „Лозенец”.

От Топлофикация призовават абонатите си за повече търпение. В София има 17 000 абонатни станции и всяка трябва да бъде пусната отделно, за да има парно в дадения вход. Техническите екипи се нуждаят от време за оглед на инсталацията, понякога се налага допълване и обезвъздушаване.

„Имаме определен брой хора в определен брой станции и в зависимост от това кое колко време отнема в допълването на една абонатна може да продължи и половин час”, заяви Димитър Миланов, който е технически ръководител.

„Основните сгради ще бъдат пуснати до три дни, но трябва да се има предвид, че нашите екипи срещат доста често трудности при достъпа до абонатна станция, в редица сгради са подменени ключовете”, коментира Боян Паунов от Топлофикация-София.

Все още не е пуснато отоплението в сградите, където тече ремонт на инсталацията или няма достъп до сградата, но пускането продължава и през следващите дни. Последни ще бъдат включени административните сгради и стопанските потребители.

В социалните мрежи хората започнаха да се шегуват със ситуацията и дори се появи група за подпомагане на пострадалите от непускането на парното.

Липсата на парно веднага се усети по консумацията на ток - за събота консумираната електроенергия е била с 24% повече в сравнение с предходната седмица, а пикът е бил в неделя - с 29 на сто повече.