Опасност от зарази дебне туристите в местността Корасята край Ахтопол. Купища боклуци посрещат летовниците там. Нерегламентираните сметища са десетки.

Незаконните сметища са се образували заради липсата на сметоизвозване, а туристите се страхуват за здравето си. „Много е неприятно, отивайки на плаж, да отидеш и до теб да има дере пълно с боклуци”, възмутена е туристката Кристина Димитрова.

В местността Коросята е най-голямата база с бунгала по българското Черноморие. Там камион за боклука влиза само веднъж в седмицата. „След като извозят те боклука, ние си доизвозваме боклука. Те извозват само контейнерите, а около контейнерите остават чувалите, пълни с боклук, миришещи”, обясни Стоимир Веселинов.

„Така ни казват, че сме незаконни тука, но може ли на незаконна сграда да взимат данък?! Ето тука данък недвижим имот, вид на имота земя и сграда, и такса битови отпадъци, платено”, обясни Светлозара Паскова.

„Парадоксът при тях е, че на година имот от порядъка на два декара с 10-15 бунгала заплаща такса смет около 20 лева”, обясни кметът на Ахтопол Атанас Желязков.

Сградите там са регистрирани в данъчна служба на отчетна стойност. Земята е възстановена преди 20 години като земеделска. „Няма как изградена база да кажат, че е нова, защото тя е влязла с всичките си документи, за да бъде изградена. Е, вярно, изградена по Живково време, но сега трябва да се събори, защото изведнъж тука станало ниви”, недоумява Адриан Ангелов.

Собствениците на терени с бунгала са стартирали процедура по регистрация на сдружение „Коросята". „Просто да ни защитава правата под една или друга форма, ето боклукът като не се изхвърля, сдружението ще ни защитава”, обясни Емил Александров.

Според кмета на Ахтопол към собствениците са отправяни многократни предложения да узаконят имотите и туристическата дейност, която развиват. Те обаче пестят от туристическа такса, а някои предпочитат да продадат изгодно терените си.

Община Царево е стартирала процедура за нов Подробен устройствен план на местността „Коросята”. „Искат да вземат земите без пари, не става, тези земи са урбанизирани земи, не са земеделски земи, тука никога не е садено, никога не е садено, разбирате ли ме, това е”, коментира Иван Попов.

Потърпевши остават летовниците. По неофициални данни тук минават между 30 000 и 50 000 на сезон.