Програмата за субсидираните от държавата охранители по малките населени места спира. Причината - не е дала очакваните резултати, а в същото време излиза твърде скъпо.

За тази година са предвидени едва 5 милиона лева за безработни, наети като пазачи. Парите са само колкото да се довършват сегашните им договори.

Габровница е сред селата с най-много кражби в област Монтана. Доскоро грижа за жителите имали четирима охранители, наети по програмата за заетост.

„Доволни бяхме. И селото беше доволно, и старите хора, че нямаше кражби, нямаше нищо. Спряха по малко де.", разказва бившият вече охранител Алексей Трендафилов.

Тази година държавата е предвидила шест пъти по-малко средства за програмата за охранители. Така на практика след няколко месеца тя ще спре.

„Трябва да бъдат направени редица промени, които да гарантират по-добро взаимодействие - по-голяма резултатност от работата на тези хора”, подчертава Елка Димитрова от МТСП.

Освен това, според социалното министерство, програмата изисква голям финансов ресурс. Кметовете обаче си искат стражарите, макар да имат забележки.

„Много по-добре щеше да бъде, ако беше нощна охрана, но с 4 човека те физически не можеха да издържат”, коментира кметът на Габровница Борислав Цветков.

Бившите охранители в Габровница вече са без работа. А колегите им от другите населени места ще продължат да работят докато изтече 8-месечният им договор.