Стотици мъже се включиха в традиционното леденото хоро в река Тунджа в Калофер.

Днес отбелязваме големия празник Богоявление или Йордановден.

Това е третият по значимост празник в църковния календар. На този ден Христос е покръстен във водите на река Йордан. На някои места празникът е познат под имената Кръстовден, Водици или Водкръщи.

Мъжете се подготвят за традиционното къпане в реката още от предната вечер. Хора от цялата страна се събраха в града на Христо Ботев.

В реката първи скочиха калоферци, а после бяха последвани от гостите на града. Поверието е, че който се изкъпе в ледените води на река Тунджа, няма да се разболява през годината.

Снимка: Ладислав Цветков

Леденото хоро беше предвождано от кмета на града. Най-малкият участник е само на четири години. По традиция, когато кръстът бъде изваден от водата, се предава на най-малкия във водите на Тунджа, за да го върне на попа.

Снимка: Ладислав Цветков

Леденото хоро в Калофер продължи повече от 30 минути, а след това започват кръщенета в река Тунджа.

В Дупница днес възродиха традицията на леденото хоро. За богоявленския кръст се гмурнаха и в Черно Море.

В столицата бяха осветени бойните знамената на българската армия. Президентът Росен Плевнелиев присъстваше на церемонията и поднесе цветя на паметника на Незнайния войн. Българският патриарх Неофит отслужи водосвет за здраве.

В София ваденето на богоявленския кръст ще се състои от 13 часа на езерото "Дружба".

Изпращайте ни вашите снимки и видеоклипове от празника в новата мисия на "Аз, репортерът" - На Йордановден: Как празнувате и кой хвана кръста?