Над 400 любители на велосипедите организираха шествие в София по случай началото на сезона. Те тръгнаха от храм-паметника “Св. Александър Невски”, за да стигнат до Южния парк.

Кампанията се провежда за трета поредна година и има за цел да популяризира колоезденето като начин на придвижване в градската среда. Тази година мотото е „Аз карам велосипед, последвай ме!”.

Колоезденето е любимо хоби и на Венцислав Луканов, който е един от участниците в инициативата. Навсякъде ходи с колело вече 10 години и често навърта по повече от 50 километра на ден: "Много по- бързо се случва всичко с колелото. Първо предвижването от точка А до точка Б, след това се изпуска и времето изразходвано в търсене на паркомясто."

Снимка: Ладислав Цветков

Предвижването с велосипед не е трудно, казва Венцислав, стига човек да избягва големите булеварди и да се предвижва по малките улички. Пешеходците и шофьорите стават все по-толерантни: "Все повече хора, които да се оглеждат дали има колела. Виждал съм хора да правят забележка на друг човек да не върви по велоалея."

Освен спорт, колелото е и транспорт до офиса. Работиният ден на Яна Василева в един от бизнес парковете на София започва и завършва на две гуми. Тя изминава 5-те километра за 15 минути. Не липсват неудобства, но активните колоездачи са се научили да ги свеждат до минимум.

„В офис средата е притеснителен проблем изпотяването, но по време на каране се опитвам да не се насилвам да стигна за отрицателно време, а просто да си карам за удоволствие”, посочва тя.

За сигурността на любителите на колело е важно оборудването с лампички и светлоотразителни жилетки, както и даването на сигнал при предприемането на маневра.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!