Стотици варненци са обединени в инициативата „Благотворителност и спорт", която набира лавинообразна популярност в морската столица. Те спортуват на открито два пъти седмично безплатно под ръководството на професионални инструктори. Успоредно с това организират се редица благотворителни кампании.

Всичко започва преди година и половина, когато фитнес инструкторът Валентин Димитров се подготвя за състезание по културизъм.

„Първият път за да не ми е скучно започнах с две момчета от залата, на които много им хареса. Следващият път станахме девет, 14 и така бройката нарасна, виждате днес са 300 човека", коментира организаторът Валентин Димитров.

Друг от треньорите Николай Добруджански допълни, че освен с тренировките, участващите наблягат на приятелството между участниците и усещането за общност.

Млади и стари, аматьори и професионалисти, тренировките са открити за всеки. Единствените изисквания за участие са желание и добро настроение.

„С желание ставаме. Няма го това чувство насила да го правим, а нямаме търпение дори да си легнем рано за да дойдем", коментира една от участничките Елена Атанасова.

Друг от спортуващите ентусиасти Диян Иванов коментира, че тренировките ги зареждат положително и позитивно. „Това ни дава криле да продължаваме, да работим, да се развиваме", допълни още той.

Спортуващите организират редица благотворителни инициативи. Последната от тях е събирането на стари компютърни части, от които IT специалистите сред тях да направят нови компютри и те да бъдат дарени на социални домове.

Организаторът Валентин Димитров намира смисъл в това да се опитват да помагат на нуждаещите се. „Гледаме да помагаме на по-голям кръг от хора, не конкретно за даден човек и другото което е да не работим с пари. Т.е. да не събираме пари, да ощетяваме хората. Дарявали сме кръв и то доста хора се бяхме събрали, дарявали сме дрехи втора употреба", допълва още той.

От 20 септември инициативата „Благотворителност и спорт" започва и в София.