Подлези в центъра на София се рушат след ремонт. Само месец и половина след ремонт част от покрива на подлез на булевард „Витоша” вече е премахнат. Причината е силен теч след дъждовете. Всеки ден от тук минава Гена Торес с трите си деца, които учат в близкото училище.

Жената разказва, че ремонтът бързо е приключил. В момента съоръжението „не само е рушено, то мирише на урина, постоянно е драскано, счупено, постоянно тече...”, разказва тя.

Според хората, които използват постоянно подлеза, проблемът е започнал след ремонта.

„Горе не е направена изолацията както трябва. И направо са положили асфалта, без да се запълнят дупките. Заметоха, дето има, една приказка...”, коментира Христо Христов.

От Столичната община обясниха, че ще поправят покрива, след като той изсъхне. Отказват да признаят своя грешка.

„По време на ремонта не е нарушавана хидроизолацията. По-рано пак имаше известни течове. И с цел да не се надига цялата земна маса и конструкция до самата плоча на подлеза, тези течове се отстраняват с инжектиране отдолу. Това е, което ще направим в случая”, заяви Кристиян Димитров от „Транспорт и инфраструктура” от Столична община.

Месеци след инцидента в подлез до Румънското посолство все още няма нови бетонни плочи. Залепени са само части от тях. Хората, които минават през него, не се чувстват по-сигурни.

Възрастен гражданин разказва, че на има изкъртена плоча, под която стои дупка. „Като минат такива като мене с бастуна, ще мине, ще падне... За какво се грижат, за нищо... за избори, за какво ще ги избираме?”, възмущава се пенсионерът.

Друга честа гледка е майка с бебешка количка, която се бори с препятствията в подлеза.

Майка споделя, че ще продължава да води дъщеря си на училище, която сега е първи клас, „защото в подлеза може да се случи абсолютно всичко”.

За инцидента в подлеза до Румънското посолство, когато бетонна плоча едва не уби младеж, след като ремонтен трамвай блъсна подлеза, е наказан единствено ватманът на трамвая. Той е получил забележка и парична санкция - от КАТ и Столичния електротранспорт.