Столичната община разтрогва договорите за три обекта заради некачествени ремонти и лоша поддръжка на улици, предаде БНР, цитирайки кмета на София Йорданка Фандъкова.

Две са засегнатите фирми – едната е "Пътища и съоръжения" за реконструкцията на бул. "Шипченски проход" и за поддръжка на една от зоните за текущ ремонт, а другата е "Пътностроителна техника" с договор също за текущи ремонти.

Общинското дружество "София инвест" поема поддръжката на улици до избирането на нови фирми, добави кметът.

За ремонта на булевард "Шипченски проход" от "Искърско шосе" до "Христофор Колумб" ще бъде обявена нова процедура и ще бъде избрана нова фирма. Независимо от прекратяването на договора, всички санкции остават, каза Йорданка Фандъкова.

"Аз съм категорична и абсолютно безкомпромисна по отношение на харченето на публични средства. Не правя аз асфалта, но когато не се прави като хората, не го плащаме и нямам никакви притеснения за прекратяване на договори", посочи столичният кмет.

Работи се и по прекратяване на два от договорите за текущи ремонти.

"София е разделена на шест зони, работят шест различни фирми по тези договори. Откакто имаме тези договори, са наложени санкции за около 780 хиляди лева на шестте фирми", отбеляза Фандъкова.

По отношение на ремонта на отсечката от булевард "Дондуков", кметът поясни, че до края на седмицата се очаква заседание на комисията към Министерството на културата относно настилката на булеварда, тъй като все още тече подготвителният етап, работата продължава, каза столичният кмет.