Започна делото срещу кмета на община Исперих. Градоначалникът е обвинен в бракониерство и опит за убийство на трима горски пазачи. Бейсим Басри трябва да отговаря за опит за убийство и заплахи към длъжностни лица.

На 23 февруари тази година горски стражари в държавното ловно стопанство Воден засичат бракониер. При опита им да го заловят обаче той открива огън по тях, за щастие без да уцели някой. Един от пазачите разпознава в лицето на бракониера именно исперихския кмет. В съдебната зала днес Басри не се призна за виновен.

„Няма нищо вярно в тези работи. Времето ще покаже”, заяви той. В началото на разследването Басри бе задържан, но по-късно освободен и към момента той все още изпълнява задълженията си като кмет на Исперих. Процесът стартира след 7-месечно разследване и изготвянето на няколко експертизи.

„Доказателствата на обвинението са достатъчни да бъде повдигнато то и да бъде поддържано в съда”, коментира прокурор Милена Пенчикова. „Ние се борим за оправдателна 100%, убедени сме в това, че ще бъде оправдателна, но в крайна сметка съдът решава дали е виновен или не е виновен”, каза пък защитникът на Басри Елена Кралева.

19 свидетели ще бъдат разпитани по делото. Ако кметът на Исперих бъде признат за виновен, може да бъде осъден на затвор от 10 до 20 години.