Спешни мерки срещу мръсния въздух в столицата ще се обсъждат днес в общинския съвет. Последният пик на замърсяване на въздуха в София беше на 9 януари, когато засечените данни бяха 5 пъти над нормите.

Днес предложенията претърпяха някои промени - отпадна предизвикалата скандали двойна цена за "Синя зона" при замърсяване. Вместо това паркирането в центъра ще се забранява напълно.

Предстои комисията по околна среда на Столичния общински съвет да разгледа мерките в борбата с мръсния въздух. Целта е до края на януари те да бъдат одобрени от столичния парламент.

Снимка: Ладислав Цветков

Предвижда се въвеждане на система за мониторинг, за да се информират гражданите за качеството на въздуха, който дишат. Две са основните причини за мръсния въздух в столицата. Около 60% от замърсяването се причинява от трафика на автомобили, а около 40% - от битовото отопление.

Битката с мръсния въздух е сред основните приоритети на Столичната община през тази година, обяви кметът Йорданка Фандъкова. Предвижда се да бъде въведено и т. нар зелено билетче за безплатен градски транспорт в дните с високи нива на фини правови частици. То също ще струва пари - 1 лев.

Снимка: Ладислав Цветков

Напълно безплатен градски транспорт обаче е буквално сред последните мерки, които общината би приела – и то при нива на замърсяване, които вече застрашават пряко живота и здравето.

И днес нивата на фини прахови частици са два-три пъти над нормата в кварталите: "Овча купел", "Красна поляна", "Бъкстон" и "Хиподрума".