Сертификат за "Творчески град на киното" на ЮНЕСКО получи кмета на София Йорданка Фандъкова лично от генералния директор на организацията Ирина Бокова на специална церемония в София в понеделник.

„Приятно ми е, защото София, софиянци, софийските и български кино творци заслужават тази награда, защото не само българското кино ще стане на 100 години през януари откакто първият български филм е направен, но и защото има една дълбока традиция, едно много талантливо поколение от Български творци. Филмовата индустрия допринася много за развитието на София”, заяви Бокова.

Със сертификата столицата става част от голямата мрежа на творческите градове на ЮНЕСКО. Инициативата е създадена през 2008 г. и има за цел да развива сътрудничеството на градовете, които са идентифицирали творчеството като стратегически фактор за своето устойчиво развитие.

"София избра темата кино, защото градът ни е свързан с филмовата индустрия, която има забележителен принос към икономиката на града", заяви Йорданка Фандъкова. По думите й, в София са разположени най-големите студия за кино, а тук живеят и творят повечето от професионалистите в бранша.

Столицата е домакин на световноизвестни филмови фестивали, които се организират ежегодно и са част от културните събития на града - "София филм фест", "София Мийтинг", "София Индипендънт филм фестивал", Международната филмова панорама "Киномания" и други, подчерта Фандъкова. "Това е успех не само за София, а за цяла България", завърши столичният кмет.