На 4 януари 2015 г. се навършват 137 години от навлизането на руските войски под предводителството на генерал Йосиф Владимирович Гурко в София.

Столичната община ще отбележи в неделя деня на Освобождението на града с поредица прояви, организирани в партньорство със Софийската Света митрополия, Сдружение на приятелите на Русия "Александър Невски" и Фондация "Героите на България".

Честването на годишнината започна с благодарствен молебен в църквата "Света Неделя" от 10.00 часа. „Трябва да се обърнем с благодарност към тези, които са отвоювали нашата свобода”, заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова след отслужения благодарствен молебен.

„Днес е не само празник на софиянци, но и на всички българи, защото само малко повече от една година след освобождаването на София, този град става столица на страната и изпълнява държавните си функции и до днес. Обръщаме се към вярата, патриотизма и оценяване на свободата. Мисля, че това можем да направим в днешния ден”, заяви тя.

Преди 137 години в мразовития, но съдбовен 4 януари на 1878-ма, когато в София влиза ген. Гурко, от Русия пътува заедно с водените от него воини и една икона, копие на чудотворната икона на Света Богородица - "Радост на всички скърбящи".

И днес, вдясно от централния вход на софийския Митрополитски храм "Света Неделя", тя утешава вярващите. В 10.30 ч. тръгна Литийно шествие от храма "Света Неделя" до паметниците на ген. Гурко, Цар Освободител и на Българския опълченец.

В 11.00 часа бяха поднесени цветя и венци на признателност пред паметниците на ген. Гурко и Цар Освободител.

Празнична програма продължи от 11.30 часа пред Паметника на Българския опълченец с участието на актрисата Красимира Кузманова, вокалната формация "Юлангело" и Софийското дружество "Традиция".