Sofia Architecture Week тази година се мести извън столицата. Международния фестивал за архитектура, който се организира за шести път тази година ще се проведе в Пловдив. Той се открива в петък на 22 ноември и ще продължи до 1 декември.

Архитекти от световна величина идват за шестото издание на архитектурния форум в Пловдив. Някои от тях са в топ 10 на архитектите в света, те ще споделят своя опит в областта на архитектурата, интериора, ландшафта и градската среда. 10 от най-добрите архитектурни студиа от България също взимат участие.

„Ще има лекция на първоприемния проект на едно студио от Англия, Амин таха архитекти, те ще представят свои проекти в лекционния курс. Друго интересно е UN Studio, холандско студио, което е управлявано от Вен Беркел и смело можем да кажем, че са в топ 10 на архитектурните студиа в света, имат десетки сгради, построени във всички точки на нашата планета и един представител от тяхното студио ще ни разкаже повече за техните проекти”, разказа кураторът на Sofia Architecture Week 2013 Орлин Манолов.

Програмата на архитектурния форум обещава силно начало - 9 изложби, лекция на старшия куратор на Националния музей за изкуство, дизайн и архитектура в Осло, архитектурни разходки до Малката базилика в Пловдив и Кино Космос.

„Една от най-интересните изложби, която ще направим, е за неосъществените архитектурни конкурси, тя всъщност е събрала един исторически преглед на конкурсите за Пловдив, това всъщност е част от един по-голям проект, който изследва неслучилата се архитектура в България”, обясни другият куратор на Sofia Architecture Week 2013 Павел Янчев.

Организаторите имат намерение да оставят трайна следа в историята на Пловдив. По време на фестивала ще бъде обявен международен конкурс за проектиране на нова визия на площад Централен, претърпял през годините десетки промени.