Нови протести заради ракията се проведоха в страната. Днес демонстрации бяха организирани в Пловдив и Пазарджик.

Гневни собственици на казани от Пазарджишко направиха опит за блокада на възловото кръстовище Септемврийско ханче близо до града.

Недоволството им предизвикаха планираните промени в изискванията за производство на домашна ракия Над 50 собственици на казани от региона заявиха ,че ограниченията за варене на ракия ги убиват

Хората опитаха да блокират пътя, но бяха спрени от полицията. Следващият протест ще е пред парламента, заканиха се протестиращите.

Срещу планираните промени в производството на домашна ракия излязоха днес и в Пловдив.

Собственици на казани изразиха недоволството си от измененията в Закона за акцизите и данъчните складове.

Засега те протестират мирно, но се заканиха, че за ракията ще се вдига революция.

Какво точно ги ядоса?

Собствениците на казани за изваряване на ракия и дребните производители на грозде са недоволни от предложенията за промени в Закона за акцизите и данъчните складове, които предвиждат казаните с вместимост до 500 литра да се контролират от агенция "Митници" и да работят само от 1 юли до 31 декември, а през останалото време да не се използват.

Според казанджиите това ще унищожи не само казаните за ракия, но и дребното гроздопроизводство. Те твърдят, че предложените промени са лобистки.

Промените в закона предизвика напрежение и в редиците на патриотичния фронт. Съпредседателят на коалицията Валери Симеонов поиска изключване на депутата Полина Карастоянова, която е гласувала за новите правила. Другият съпредседател на парламентарната група – Красимир Каракачанов, се застъпи за Карастоянова.