Новата седмица започва без информации за още от извършваните от вицепремиера Валери Симеонов проверки на заведения в Слънчев бряг. Националистът стана причина за ареста на DJ Станчо и изземването на техника от една от известните дискотеки в курорта, а в друга лидерът на НФСБ беше посрещнат с освирквания и обиди и изпратен с „Довиждане!”.

Към момента Симеонов не е обяснил защо тази нощ нямаше обещаните от него проверки. той дойде на закрито заседание на Координационния съвет по туризъм в Областната управа в Бургас.

Действително, нивата на шум в района са били значително по-високи от допустимите, посочи д-р Вергиния Цанова от РЗИ. Тя отбеляза, че спирането на уредбите в една от дискотеките е довело до намаляване с 30 децибела, но фоновият шум остава силен.

По думите й общините, а не здравната инспекция имат основен ангажимент по отношение на силната музика. Освен това проверките изискват много точно откриване на причинителя на силния шум, което в район с множество дискотеки не е толкова лесно. Имало е глоби, но не за проверяваните от Валери Симеонов заведения. Цанова подчерта, че проверките са през цялото лято и просто сега са станали в по-голяма степен публични.

Д-р Иванка Каменова, упълномощено лице на няколко от дискотеките, подчерта, че според разпоредбите за безопасността на храните, за безопасността на труда и за акцизите, са напълно изрядни. „Може би вицепремиерът е в бъдещето, за което казва, че ще бъде променено законодателството”, отбеляза тя и допълни, че подвластните на Валери Симеонов контролни органи не са издали актове за нарушение, а навсякъде тези документи са с полицейско разпореждане.

По думите й вече трябва ясно да се каже какъв е статутът на Слънчев бряг и кой какви права има в курортния град.

Именно заради нарушените си права арестуваният преди дни DJ Станчо се сравни с бившия военен министър Николай Цонев, който осъди държавата заради зрелищното си задържане, което беше показано на видео от властите. „Бях унижен пред целия свят, дискотеката беше пълна с чужденци”, заяви той.

Станчо се оплака, че вече три дни не може да работи, защото лаптопът му е конфискуван.

Междувременно хотелиери коментираха, че „министри и вицепремиери си играят на стражари и апаши, за да отклонят вниманието от сериозните теми в страната”. Те се опасяват, че акциите може да прогонят туристите.

Собственици на заведения, чиято техника е била конфискувана, се готвят да водят съдебни дела.