Огнена стихия и днес - след Драгоман, пламна и край Брезник. В момента пожарът е овладян, като засегнатият район се обхожда от екипи на пожарната, за да предотвратят евентуално разпалване на недоизгасени огнища. Битката с пожара по суша и въздух продължи до късно, като участваха огнеборци, доброволци и военен вертолет.

Цяла нощ пожарникари, горски и доброволци са се борили с огнената стихия, погърнала 200 декара борова гора. Заради вятъра са се разраснали и са стигнали на метри от къщите.

Най-близката къща в село видрица е на Росица, която с ужас вижда пламъците на метри от двора си. Местността е трудно достъпна, което много затруднява работата на огнеборците. И тук най-вероятно причина за пожара е човешка намеса. „Над 95 процента от пожарите са от човешка грешка”, каза Николай Николов, началник на „Пожарна безопасност и защита на населението”.

В ранния следобед стихията беше овладяна, а пожарът почти потушен, когато гората пламна отново от няколко страни. Хората от Брезник не са спали цяла нощ. и се молят огнената стихия да ги отмине.

Над 11 000 декара гора е изгоряла при пожари от началото на годината до момента. Това съобщиха от министерството на земеделието и храните за bTV. Възстановяването и гасенето на пожарите струва над 20 милиона лева, показват сметките на ведомството.

Само днес са възникнали около 150 пожара в отворени пространства, като този в Брезник е най-голям.