Област Кърджали е сред най-засегнатите от болестта "син език" по преживните животни. До момента са умрели близо 2000 овце и близо 30 кози, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните Георги Грозев, цитиран от БТА. През последната седмица смъртността е намаляла наполовина и очакванията са тази тенденция да се запази.

Ниската влажност и по-умерените температури са важно условие да спре развитието и разпространението на кръвосмучещите насекоми, които са приносители на вируса на заболяването. Ето защо с наближаването на есента се очаква заболеваемостта и смъртността да намалеят, а през ноември да спрат, прогнозира Георги Грозев.

Собствениците на умрели животни ще бъдат обезщетени по пазарни цени. Председателят на Асоциацията на животновъдите в България Бойко Синапов междувременно внесе жалба в прокуратурата с настояването да бъдат разкрити виновниците, допуснали бързото разпространение на заразата с бездействието си.

Днес той изрази възмущение от липсата на държава. „Какво прави държавата, за да предпази животните и хората от смърт? Нищо. Колкото се намеси с мерки срещу "синия език", толкова мисли и за ебола. Сега измират животни, утре и хора, а прокуратурата недопустимо мълчи”, коментира Синапов.