Ученици излязоха на протест в защита на двама охранители в шуменската Математическа гимназия. Децата не искат дългогодишните служители и техни приятели да бъдат сменени.

Днес е предпоследният работен ден на охранителя Дечко Бонев. След близо 9 години на работа сега той е съкратен - на 70 е.

Според гимназистите, охранителите имат добро отношение към всеки един ученик. Протестът на децата е подкрепен и от ръководството на училището.

Жестът трогва Дечко Бонев и колегата му: „Ние не сме тук охрана на един склад с дървен материал или там с железария, неодушевени. Тук е склад с живи хора, живи хора…педагози, психолози, всякакви трябва да сме, не може да хванеш един обикновен човек и да го сложиш тук на вратата”.

От охранителната фирма обясниха, че сменят служителите си, не защото не си вършат добре работата.

„Уважавам техния труд, но ние сме си въвели принципи на работа за охранители до 65 години, над 65 години, за да бъдем ефективни в охраната на учебни заведения, общински обекти, просто ефективността спада”, обясни директорът на общинското предприятие „Стопанска и охранителна дейност” Захари Захариев.

Учениците обаче са непреклонни и са готови да продължат с протестите.