Шест села в Искърското дефиле с пореден протест срещу драстичното поскъпване на водата.

Около двеста души се включиха във флашмоба срещу двойното поскъпване на водата. В продължение на половин час те пресичаха пешеходна пътека в центъра на село Зверино и се обявиха срещу увеличената цена, наричайки поскъпването „воден геноцид”. Според тях не е нормално хората и в големите градове, и в малки населени места като тези да плащат една и съща цена.

Протестът беше мирен и не затормози движението по второкласния път. Но хората са категорични, че увеличението е несправедливо за вода, която слиза по гравитачен път, и за водопроводи, които навремето сами са строили.

„В Зверино нито в околните села има пречиствателни станции,  нито разходи за докарването, нито за електроенергия”, категоричен беше кметът на селото Цанко Цанев.

Председателят на инициативния комитет Петър Паскалев посочи, че протестът е мирен и цели да покаже на институцията, която утре ще излезе със становище, че зад поскъпването не стоят реални причини или инвестиции. „Това население няма икономика, искат да изравнят водата с Враца например, но там има нов водопровод и канализация. Ако стане авария за час се оправя. Кранове нямаме, регулатори нямаме, авария като има идват на втория или третия ден, копаят и хората сами довършват. Няма как да изравняват цената”, посочи той.

„И без това нас ни наричат Северозападнала България, да не ни унищожават повече, да си останем поне западналата България, но да не ни сравняват със земята”, посочи Иванка Драганова.

Други живеещи в района заявиха, че след като не им се е повишил стандарта на живот няма как да искат двоен скок на цената.

Според тях изравняването на водата в града и на село не е оправдано.

„ Там имат хубави улици, милиони се дават за тротоари, ние искаме същите улици, същите тротоари и тогава ще плащаме и ние същата вода”, заявяват събиралите си.

Предвижда се през следващите четири години цената на водата да се повиши четири пъти.

Протестиращите настояват за среща с омбудсмана Мая Манолова и заплашиха с още по-крайни действия.