По-малко от месец след откриването на Северната тангента на столичното околовръстно, минаването от там е кошмар за шофьорите. Връзките към новото трасе са недовършени - без маркировка и асфалт.

Датата е 28 април. Премиерът и регионалният министър откриват северната тангента. Новото съоръжение свързва северозападните и югоизточните квартали на София.

За хората от „Бенковски”, „Илиянци” и „Требич”, обаче, достъпът до новата скоростна отсечка е истинско предизвикателство. Подходите към околовръстното при отбивката за Требич са тесни и недовършени - създават истински кошмар за шофьорите. Особено в час пик.

В този район минават стотици камиони, защото в близост има складове на две петролни компании. За да направят завой обаче тировете влизат в насрещното.

А ако основното трасе на северната тангента изглежда наистина като скоростна отсечка, то локалните платна на околовръстното шосе са буквално черен път. А това крие сериозен риск.

От Агенция „Пътна инфраструктура” обясняват, че подходите и връзките с Околовръстното са отговорност на общината. По проблема вече се работи - до края на месеца ще се разширят завоите и ще се пусне пътя към село Мрамор.

Главният архитект обясни, че несполучливият пътен възел е временен вариант. Причината - постоянната връзка на бул."Рожен" със Северната тангента е с приет проект, но решението се обжалва в съда.

Обжалването на устройствения план е от собственици, върху чиято земя ще се строи основното трасе.