9-месечното бебе, което почина от усложнения след морбили, е получило остра дихателна недостатъчност. Това е заключението на лекарите от инфекциозната клиника в Пловдив.

В момента болните от морбили в Пловдив вече са 42-ма, като 15 от тях лежат в медицинското заведение.

Семейството на починалото бебе обвини лекарите за смъртта му.

Според дядото и бащата на малкия Ставри медиците не са реагирали навреме, за да се справят с пристъпите му на задушаване.

Дядото Рангел Рангелов посочи, че бебето е постъпило в Инфекциозната болница в Пловдив на 29 март с висока температура и посиняване. По думите му са молили лекарят да му направи инхалация след поредния пристъп на трудно дишане.

Бащата Яшар Матишев добави, че на сутринта преди да почине му е направена веднъж инхалация и повече не му е обърнато внимание.

От болницата отрекоха обвиненията и заявиха, че са направили всичко възможно да спасят детето. Според лекарите то е починало от дихателна недостатъчност.

Освен инфекциозното заболяване детето е имало и тежък ларингит, който по принцип е част от клиничната картина на морбили, но когато се проявява в по-сериозна форма, се приема за усложнение. Медиците уточняват, че детето е развило спастичен бронхит, а след графия на белите дробове се отхвърлят съмненията за пневмония.

Починалото бебе не е имало имунизацията за морбили, тъй като не е достигнало нужната възраст. Няма данни и майката да е била имунизирана срещу болестта. Тя е била придружител на детето в клиниката, уточняват от болницата.

В 4 ч. сутринта на 9 април състоянието му рязко се е влошило и то е получило дихателна недостатъчност. Въпреки всички предприети реанимационни действия е починало.

Не всеки случай на морбили протича с усложнения, казват лекарите. Те призовават родителите да ваксинират децатаси, ако са пропуснали да го сторят.

Родителите на починалия Ставри твърдят, че водили малкия редовно на прегледи и ваксини.

Семейството е решено да съди дежурния лекар в инфекциозната болница.