Майки на деца с увреждания помагат на семейства в нужда. Така четиричленното семейство, за което ви разказахме през септември, най-накрая получи нов дом след години живот в мизерни условия.

След като почти осем години семейство с две деца, едното от които с увреждания,  живееше без ток и отопление в общинско жилище в столичния кв. "Дружба", днес то се радва на новия си дом.

Това се случи обаче не с помощ от държавата, а след като хора с добри сърца протегнаха ръка на семейството. Така всички мебели, уреди и дори играчките на децата са дарени от доброволци.

В старото си жилище малката Цветелина и по-големият ѝ брат Християн, който е с епилепсия и умствена изостналост, разчитаха само на една газова лампа.

Да напуснат дома на ужасите им помагат майки на деца с увреждания. Намират жилище и плащат наема. В новия им дом в „Люлин” те вече имат всички условия.

„Тези пари се събират от родители, които са в тяхното положение. То това е безобразието и антисоциалната политика на държавата. До последно се надявахме, че или ще се направи ремонт, или ще получат социално жилище. Нищо не се случи”,

Държавата обрече това семейство на бавна и мъчителна смърт. Нито социални, нито община отиде при тях. Започна зимата, беше студено, а децата бяха болни. Събрахме пари и ги изнесохме тук”, коментира Вера Иванова от Конфедерация за защита правата на децата.

Родителите на децата са безработни. Живеят с 350 лева на месец, а баща им Цветан е с епилепсия.

Той вече получава добавка към пенсията си след получен документ от ТЕЛК, ходи и на прегледи. 

„Записахме децата на училище. Обърнахме се към Министерския съвет, към Народното събрания и ни обещаха социално жилище. Оказа се, че семейството не фигурира в списъка, а те са с предимство, защото са с увреждания”, добави Иванова.

Борислава се надява да започне работа, да се грижи за децата си и да си плащат сами разходите.

През септември от кметството им обещаха ремонт на общинското жилище.

Кметът на район "Искър" Ивайло Цеков коментира, че семейството не ги е известило, че напуска дома в „Дружба”.

„Трябва да ни дадат достъп, за да изпълним частичния ремонт. Няколкократно сме опитвали да се свържем с тях, както и са им предлагани помощи за отопление, еднократна помощ също”, каза той.

Районният кмет посочи, че преди година е имало авариен ремонт в жилището и отрече да са изоставили семейството.

„Цветан от 2004 година обитава жилището и от недобро стопанисване се е стигнало до този му вид”, добави Цеков.