Само една зоологическа градина у нас отговаря на европейските изисквания - тази в Добрич. Според експертите една от причините е, че родните зоопаркове са строени преди 1989 г. и сега е необходима реконструкция на местообитанията на животните.

Центърът за защита на природата и животните в Добрич е уникален както за България, така и за Източна Европа и е любимо място за много добричлии. Създаден е по българо-швейцарски проект преди 10 години на площ 160 декара. Инициатор е екологът Барбара Геринг.

„Барбаба Геринг е видяла една снимка в интернет пространството на кенгурото Кета в нашия зоопарк и съответно снимки на стария тип на отглеждане на животни, при което в нея е заговорил екологът и тя тръгва сама към дивите и тъмни Балкани", разква шефът на зоопарка Севдалина Венкова.

С най-новия обитател на зоопарка - кафявата мечка Берна, пристигна и гледачът ѝ от Швейцария, който обучи българския си колега. „В България по принцип липсва да кажем обучението на гледачи, които да бъдат специализирани за гледане на животни в зоопаркове. Няма такова образование”, уточни Венкова.

В зоопарка се отглеждат над 30 вида животни, но негова емблема са семейството Коне на Пржевалски. Единствено тук могат да се видят и европейски бизони.