След 1 юли ще останат затворени само 3 виадукта на магистралите „Хемус” и „Тракия”, съобщи министър Лиляна Павлова по време на пресконференция за пътните ремонти през летния сезон.

Затворените участъци са с дължина не повече от 400-500 метра. Това са виадуктите „Елешница”, „Бебреш” и АМ „Тракия”. Всички останали участъци ще бъдат освободени, за да се пътува безпроблемно по време на летния сезон.

По време на пресконференцията Павлова направи и обобщение на приключилия зимен сезон, като поясни, че за поддръжка на пътищата са изплатени 55 700 000 лева. Сезонът е започнал през ноември и е приключил на 15 април, но заради по-късните снеговалежи е имало допълнителни разплащания.

Наложени са санкции в размер на около 280 000 лева, като са глобени фирми от 7 области. Глобите са за областите Враца, Видин, Ямбол, Кърджали, Плевен, Смолян и Варна.

Агенция „Пътна инфраструктура” е направила анализ на всички републикански пътища с обща дължина 20 000 километра. „След направени обходи на тези пътища е съставен план-график за аварийно, превантивно и текущо поддържане, особено там, където зимата са използвани химикали. Средствата за текущ ремонт са на стойност 56 000 000 лева, като към тази стойност ще се стараем да добавим малко, ако не достигат за най-критичните и аварийни участъци”, добави още министър Павлова.