Съдия-изпълнител продава половин апартамент на врачанка заради стари задължения за парно. 

Абсурдното е, че дългът към „Топлофикация" е символичен - под 300 лв, но може да се окаже причина за продажба на имот. От топлофикационното дружество са категорични, че до крайната мярка се е стигнало след като клиентката многократно е канена да си погаси задълженията.

От няколко дни пенсионерката Надка Ангелова се опитва да проумее, че вече няма да е собственик на цяла, а на половин гарсониера във врачанския квартал „Дъбника".

Снимка: btvnovinite.bg

По думите й съдията е дошъл без предупреждение и заявил, че делото започва на 21 декември. Насрочен е и търг за продаване на една втора от идеалната част на жилището, а гарсониерата е оценена на 28 хил. лв.

Жената разбира, че ще се прости с едната стая от жилището си заради дело отреди две години, според което е осъдена да плати дълг към „Топлофикация" в размер на 295 лв.

Заедно с лихвите и таксите по делото сумата скочила на 730 лв. Заради нея гарсониерата на на пенсионерката може да се сдобие със съсобственик. Това може да е всеки, който плати малко над 8 хил. лв. за едно от жилищните помещения.

Ако приемем, че съдия-изпълнителят продава хола на семейство Ангелови, съпрузите трябва да живеят в кухнята, но как съсобствениците ще ползват общите части и как ще влизат в жилището.

Съпругът на Надка Георги Ангелов е категоричен – който иска да купува, но ще влиза през прозореца, през вратата няма да го пусне да мине.

Радиаторите в жилището са свалени преди повече от 10 г. и дори топлата вода не се доставя от „Топлофикация". Преходните тръби обаче остават, а заедно с тях и прословутата такса „мощност". „Казват ми заварено положение, това е. За какво съм се трудила цял живот и накрая сме взели една гарсониера и нея да ми я вземат. Аз се чувствам като престъпник”, споделя Надка.

Снимка: btvnovinite.bg

От „Топлофикация" казват, че не са направили нищо повече от това, което законът им позволява. Междувременно сметките на семейството към „Топлофикация” растат заради такса „мощност" и към ноември са 500 лв. „Това трябва да престане тоя рекет към тоя народ, който едва си купува лекарствата и преживява на ръба”, оплаква се тя.

В съседния апартамент също живее длъжник на „Топлофикация”. Той има неплaтени разходи на стойност близо 6 хил. лв., но домът му не се продава.