30 години от първата екодемонстрация за чист въздух в Русе. Протестите срещу хлорните обгазявания през 1987 г. се възприемат като начало на гражданското общество в България, а организирането им е дело на шест русенки.

Русенци отбелязаха годишнината днес със заупокойна молитва в храма „Св. троица“ и шествие. Два лъча – на протестиращите преди и протестиращите сега, преминаха в шествие по централни градски улици и се събраха на Паметника на Свободата. Заедно, по аналог на събитието от преди 30 години, те обиколиха монумента три пъти, скандирайки: „Искаме да дишаме“.

Снимка: bTV

Днес русенци отново дишат лош въздух.Според тях причината е голямо предприятие, протестите са периодични, но за разлика от преди 30 г. – без резултат.

Какво си спомнят организаторите на първия екопротест у нас

Всеки път, когато минава през площада, Дора Бобева преживява отново и отново събитията от септември 1987 г. Тя и още пет нейни колежки, които работят по озеленяването на Русе, не могат да се примирят с ежедневните обгазявания с хлор от химическия комбинат в Гюргево.

„На 23 септември, връчвайки пионерските връзки, на които първото предназначение беше да си запушат нослетата децата, ни накара сериозно вече да решим и чашата преля”, спомня си Бобева.

Датата за демонстрацията е насрочена, а организацията се прави по телефона. За събитието бързо се разчува и партията издава заповед работниците да не напускат заводите. Но те не се подчиняват.

„Ние с Цонка застанахме на площада, разпънахме първия лозунг и започнахме да се оглеждаме и хората започнаха зад гърба ни да пристигат. Само се поглеждаме и казваме – получи се, стана! Това беше най-важното за нас, да има хора зад гърба ни”, спомня си тя.

Цонка Букурова допълва, е въоръжените офицери са ги гледали с наведен поглед, не в очите.

„Милиционерчетата, които бяха отстрани, стояха с гръб към нас, защото вече децата им са болни”.

Следват нови, още по-масови протести, докато се стига до големия успех – затварянето на химическия завод в Гюргево.

„Би следвало, след като това е едно историческо събитие, и то много важно, преломно за историята на България, задължително да влезе в учебниците по история”, категорична е Веселина Антонова, историк в Държавен архив в Русе.

Годишнината ще бъде отбелязана тази вечер със заупокойна молитва и шествие около Паметника на свободата в Русе.