В Пловдив започна петото Международно рали за РЕТРО и класически автомобили „МАРИЦА”. Няколко десетки участници от България и Турция в продължение на 3 дни ще се надпреварват по маршрута Пловдив-Александруполис-Одрин. Сред състезателните автомобили се открояват истински уникати.

Спортен „Ягуар” от 50-те години, с три карбуратора и впечатляваща мощност от 265 конски сили е едно от бижутата на ретро-ралито. Купето на автомобила е изцяло ръчна изработка.

Пред bTV собственикът му споделя, че шофирането на подобен ретро-звяр доставя неописуемо удоволствие. И днес белият хищник е в състояние да достигне пределна скорост над 200 километра в час.

Колоната на ралито се води от дубликат на спортен „Мерцедес” от 1936 година. Необичайното е, че собственикът на автомобила е успял сам да го реставрира. За целта е използвал автентичен модел на шаси, а двигателят и ходовата част са изцяло осъвременени.

Сред участниците в ралито е и достолепен „Плимут” от 1955 година. Той е собственост на ретро-ценител от турския град Одрин. Класическото американско бижу е с 6 цилиндъра и осигурява достатъчно простор и комфорт за водача и пътниците. Това е най-старият автентичен ретро-автомобил в рали „Марица 2015”.

Вниманието на публиката беше привлечено и от класически спортен автомобил „Порше 912”, произведен през 1967 година. Ретро-автомобилът е внесен преди десетина години от Калифорния и е изключително добре запазен след 48 години на пътя.

„Порше 912” е с мощност от 90 конски сили, но лекотата на купето му осигурява прилично ускорение. Собственикът споделя, че автомобилът е изключително добре направен и просто устроен – поддръжката му не отнема огромни усилия.

Сред участниците в ретро-ралито е и състезател от Дания. Той управлява ретро-модел на четирицилиндров Мерцедес 190 d, който в края на 50-те години на XX век е една от най-предпочитаните коли за таксиметрови превози в Германия.

Собственик на ретро-автомобил от Одрин показа четвърто поколение американски „Шевролет Импала” от 1972 година, с 6 цилиндъра и мощност от 140 конски сили.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!