Спящите клетки на така наречената "Ислямска държава" се оказват най-успешното им оръжие. В момента в следствения арест у нас са 12 обвиняеми за проповядване на война и религиозна омраза - популярната група на Ахмед Муса - пазарджишкият проповедник.

А точно преди година имамът на Харманли публикува своя снимка във Фейсбук, на която позира със знамето на Ислямска държава. Профилът му веднага беше блокиран, а Ремзи Хасан - задържан за 24 часа.

Резми Хасан първи развя знамето на „Ислямска държава” у нас. Тогава социалните мрежи настръхнаха, а къщата на Ремзи Хасан беше претърсена от ДАНС. Това стана на 25-и ноември 2014 година. Точно година след това той твърди, че е „напълно променен”.

„Само  да ви кажа, че този Ремзи от миналата година, вече умря”, каза той по телефона и разговорът ни с Ремзи Осман прекъсва. Не успяваме да го питаме какво мисли за „Ислямска държава” и последните атентати. Както и къде е знамето сега. Отказа да се срещне с нас.

Той жевее в ромската махала в Харманли и стана известен като проповедник  на радикален ислям и за кратко беше задържан. Съседите потвърждават, че след ареста Ремзи е станал друг. Обръснал брадата си и се затворил в себе си. 

Ремзи Хасан вече не проповядва ислям. Той работи в цех за производство на тахан. Продължил да ходи в храма, но без да чете Корана и тълкуванията му.

Според  истинския имам на Харманли Али Шеиб Рамзи не бил сам в крайните си възгледи. „Не бяха от чистата религия”, каза той.

Пускаме на имама  краткото  телефонно разкаянее на Ремзи. „Аз докато не видя, нищо не вярвам. Трябва да видя деянията и тогава”, каза имамът.

От февруари Ремзи не е интересен за службите, но е под наблюдение. Срещу него няма повдигнато обвинение за изповядване на радикален ислям. И до ден днешен досието му е чисто.