Цените на храните падат със 7% в сравнение с миналата година, стана ясно от годишния индекс на храните на едро. Поевтиняване има при доматите и краставиците, при някои храни обаче има поскъпване.
Сряда е пазарен ден в Благоевград. На кооперативния пазар в града опашки има още от рано сутринта. Най-търсени са млечните продукти. Търговците са производители от село Аврамово, а цените - като в магазина.
„Винаги бързам през пазарните дни да дойда рано, защото нещата свършват, много хубаво сирене, много хубаво мляко, много хубав кашкавал”, казва клиентката Спаска Календерска.
„Хората предпочитат българското, връщат се към него, защото това си е наше, няма примеси и хората могат да идат и да си го изследват и да видят за какво става въпрос по принцип”, обясни производителката Фатме Реджеп от село Аврамово.
Най-чувствително поскъпване има при картофите, фасула, сиренето, ориза и мандарините. По-евтини са доматите и краставиците.
„Цените стават по-ниски, защото народът е безпаричен”, коментира прекупвачът Любомир Димитров, който работи на пазара от 20 години. „Преди години домата съм го продавал на такова време на 4 лв., на 4,50 лв. и се купуваше без проблем, защото имаше работна ръка. Сега народът се обезпаричи и повечето обикаля, гледа, няма търсене”, оплака се търговецът.
„Цените на зеленчуците от 10 години насам вместо да се увеличават постоянно падат. Значи преди 10 години моркова го продавах един лев, в момента също го продавам един лев, за тия 10 години значи инфлацията е толкова голяма, че да речем горивото тогава беше 1,50 лв. сега е 2,60 лв.”, обясни зеленчукопроизводителят Методи Бучински.
Проблем за благоевградските търговци е вносът от Гърция. Чуждите стоки са по-евтини и местните търговци са против това да се излагат на масите на пазара. Въпреки недоволството им обаче на масите там се редува българска и вносна стока, а избор на клиента е коя ще предпочете.