Местната власт е един от акцентите при бюджетирането на следващата година. Това коментира премиерът Пламен Орешарски след като се срещна с областния управител и кметове на общини от Пазарджишка област.

Той обясни, че на срещата са обсъдили проблемите на отделните населени места в региона, някои от които валидни за цялата страна. Премиерът уточни, че са коментирани специфични проблеми и насоката е да се решават най-наболелите от тях в първата част на следващия програмен период 2014 – 2020.

По думите му за този програмен период предвидените средства за регионална политика и транспорт не са повече от предишния. Орешарски каза също, че е удовлетворен от срещата, на която някои от кметовете, които управляват повече от един мандат, са поставили въпроси, вероятно поставени и при предишни правителства, но сега очакват конкретни действия. „Запознахме кметовете с общата политика на правителството по отношение на местната власт. Имаме разговор с НСОРБ за прецизиране и ревизиране на местните и централните функции, а също и на приходите.”, каза също той. На въпрос - дали да очаква влошаване на икономическата обстановка в страната, той отговори, че не е притеснен, напротив има сигнали в обратната посока.

Част от обсъдените казуси да били изграждането на надлеза по пътя Варвара - Велинград, за приключване ремонта на пътя Пещера - Батак, за започване и реализация на проекта от язовир "Луда Яна", който ще реши водните проблеми на община Панагюрище и още три общини, за рехабилитация на АМ "Тракия" - между пътен възел Церово и Гелеменово, за изграждане на регионалното депо за твърди битови отпадъци, което е най-наболелият въпрос, и за рехабилитация на пътя Юндола - Разлог.

Премиерът заявил, че се е получила хубава дискусия и се надява проблемите да бъдат решени. На срещата присъства и министърът на транспорта Даниел Папазов, депутати от "Коалиция за България" и ДПС в Пазарджишкия регион, и евродепутатът Илиана Йотова.