Съдбата на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“ се дискутира вече две години заради спорове за местоположението й. В момента тя се помещава в училищна сграда до Женския пазар. Заповед на министъра на културата Вежди Рашидов обаче сочи, че гимназията трябва да се върне в предишната сграда в квартал „Модерно предградие”.

Класическата гимназия беше преместена във вече закритото 13-то училище в центъра на София през 2013 г. Причината бе ремонтът, който трябва да бъде направен в „Модерно предградие”. След двегодишно реновиране и инвестирани над 2 млн. лв., дадени от Европейския съюз, сградата вече е готова. По заповед на министър Вежди Рашидов Класическата гимназия трябва да се върне отново в крайния квартал.

Родители и учители обаче са против това преместване и са готови на гражданско неподчинение. „Никога не сме искали училището да бъде в тази сграда. Това е ясно изразено пред всички институции. Пада приемът, училището доби квартален характер, не идват преподаватели от Софийския университет, какъвто е основният замисъл на тази гимназия”, посочи председателят на училищното настоятелство Ирина Репуц. „Казаха само „Решихме да похарчим едни 2 млн. лв.”, възмутена е тя.

По думите й, ремонтът на сградата е некачествен – върху електрическото табло във физкултурния салон тече вода и боядисването е направено „некадърно”, „На хартия оправдаваме едни пари, които са несъобразно изразходени”, посочи Репуц.

Зам.-министърът на културата Боил Банов отхвърли твърденията за проблеми след ремонта. „Течът в салона е овладян, той е от септември месец, беше доказано, че улукът беше сгънат. Има цялостно боядисване, частична промяна на дограмата, ремонт на тоалетните. Ремонтът дали е качествен – има контролни органи, които са му издали всички разрешителни. Ние алармираме фирмата, която по закон трябва да прави довършителни работи”, коментира той в предаването „Тази сутрин”.

Родителите на учениците и ръководството на НГДЕК имат и други аргументи в настояването си Класическата гимназия да остане в сградата до Женския пазар. „Мястото на Класическата гимназия е в културния център на столицата. Ако абсолютизираме само фасадата на сградата, остава впечатление, че тук е много хубаво, трябва да се оценят положителните неща, но на нас ни е необходима атмосферата и контактите с културата на София и с университета”, коментира Гергина Тончева, бивш директор на гимназията в продължение на 33 години.

„Всички сме съгласни, че Класическата гимназия трябва да е в културния център”, потвърди и зам.-министърът на културата, но призна, че преместването е наложително именно заради онези 2 млн. лв., които са похарчени за реновирането на сградата.

„Налага се спешното преместване, защото проектът приключва, въпросът е в загубата на Министерството на културата на такъв голям проект и пари – ще загубим още проекти заради несъстоятелност на изпълнението, ако не се премести", заяви Банов.

„Ние на всяка цена няма да пуснем децата си в тази сграда – те няма да станат заложници на нечии управленски решения. Имаме подписка от интелектуалци, бивши възпитаници. Основната причина е отдалечеността, втората причина е азбестът, нямаме категорични доказателства за премахването му”, заяви майка на ученик в НГДЕК.

Зам-министърът на културата категорично отрече в сградата да има азбест. Председателят на училищното настоятелство обаче разказа за проверка, която установила, че „вече няма азбест”, което, по думите й, е доказателство срещу първоначалната позиция на министерството, че сградата е безопасна. „В пет помещения няма азбест според протокола на Културното министерство. Накрая се оказа, че има, а в пет помещения вече няма”, коментира Ирина Репуц.

„Ръководството ни разбира, и тяхното мнение е, че училището трябва да бъде в културния център на София, тук виждате ли театър, опера, Софийски университет? Това училище е лицей на университета”, допълни друга майка.

„Гимназията ще премине в центъра, но не сега, а поетапно в рамките на няколко години. И за центъра има проект за реновиране, Столична община вложи много средства в покрив, дограми, но вътре трябва да се смени ел. инсталацията и да се поправят подовете”, обясни Боил Банов.