Продажбата на трите малки лъвчета от разградския зоокът пред провал. Заради законовите ограничения за притежаване и търговия с екзотични животни обявеният търг за продажбата им вероятно няма да е успешен.

Трите малки лъвчета в разградския зоокът вече са на по четири месеца и очакват своя нов стопанин. Засега обаче обявената от общината тръжна процедура за продажбата им се оказва неуспешна. Въпреки че е обявената цена - по 600 лева на лъвче, не е висока, няма желаещи да ги купят.

„Законът за защита на животните и законите в Република България не позволяват хората да може да притежават животни, а тези които кандидатстваха за това са циркове, а за цирковете след Нова година също няма да може”, обясни д-р Михаил Балабанов от Община Разград.

Ако търгът окончателно се провали, Община Разград няма възможност да продължи да гледа трите лъвчета. За изхранването им са нужни доста средства, а и клетките не достигат. Засега бебетата са настанени при двете по-стари двойки разградски лъвове.

„Няма да можем да се справим с новото поколение да го отглеждаме, тъй че по всякакъв начин ще търсим варианти да го дадем на някой добър стопанин”, обясни д-р Балабанов.

Това означава, че лъвчетата може да бъдат подарени на друг зоопарк или на спасителен център.