Пречиствателната станция за отпадни води в с. Сребърна не работи шеста година, а канализационната система е разбита.

Станцията и канализационната система на селото са завършени през 2010 г., но така и не са въведени в експлоатация. През това време пропадат шахти, запушват се тръби и се появяват обратни наклони, които пречат на оттичането на водата.

„Ако не се източи навреме,тя, като се напълни тази шахта, започва да се връща по обратния път откъдето е дошла”, коментира Люба Иванова.

Емил Гойчев, зам.-кмет на община Силистра, е категоричен, че това е екологична бомба.

Обследването с подвижна камера през лятото ясно показва драматичното състояние на системата. Хората, вързали се към канализацията, отдавна са предупредени да не я ползват. Като леля Мария например. „Две тоалетни имам - едната външна, другата е в банята. Ползвам повече външната да не натоварвам канализацията навънка”, каза тя.

Общината е решена да довърши работата докрай, но още не е ясно дали ще се работи по стария проект или по нов, както и откъде ще дойдат парите. Има и друг фактор - търпението на хората.

„Защото ще дойде момент и на тях ще им писне - толкова години са си направили тоалетни и всичко вкъщи и все още не пускат вода, но един момент няма да чакат вече, търпението ще и се изчерпи и няма да издържат”, коментира кметът на селото Георги Иванов.

Тогава ще дойде и истинската опасност за резервата Сребърна, макар в момента всичко да изглежда все още спокойно.