220 хил. лева е отпуснало правителството за археологическия комплекс Перперикон. 180 хил. лв от тях са за продължаване на разкопките, а още 40 хиляди са за поддръжка. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението си на историческия хълм Перперикон, съобщиха от правителствената пресслужба.

„В региона на Ивайловград имаме Перперикон, имаме 3-4 страхотни обекта и със свързването им в един туристически кръг посещаемостта ще бъде още по-голяма. Видях едно истинско бижу, което има България”, каза Борисов.

Предвижда се магистрала „Марица” да преминава в близост до Александровската гробница, откъдето ще започва и туристическият маршрут от Хасково през Александрово, Перперикон и Татул до Златоград, стана ясно по време на посещението на министър-председателя.

Премиерът Бойко Борисов беше удостоен с почетен знак „Сребърен Перперикон” за принос в развитието на Перперикон.

„Който българин не е дошъл да види Перперикон, не познава историята и не знае каква перла има България”, коментира министър-председателят, който получи почетен знак „Сребърен Перперикон” за принос в развитието на комплекса.

Премиерът се качи на Перперикон, придружаван от министрите на транспорта и на земеделието. Отсъствието на Вежди Рашидов , чието ведомство финансира разкопките, Борисов оправда със здравословното му състояние.

„Видяхте колко трудно се качва до тука. В смисъл то не е трудно, но трябва да си здрав. И на мен ми беше малко проблем с коляното, но вече това показва, че минах теста”, коментира Борисов.

Премиерът обаче не пропусна да посъветва културния си министър , да гледа постановката „Език мой, враг мой" , и да се поучи от самия него: по-малко приказки, повече работа.