Последните две мечки, отглеждани в клетки в държавно ловно стопанство „Кормисош“, днес бяха упоени и натоварени във вип-автомобил за Холандия. Там животните, които досега са били затворени в 30 квадратни метра, ще живеят свободно в специален мечешки санаторуим до края на дните си.

27-годишната Кети и съпругът ѝ Минчо доживяват до достолепна мечешка старост, благодарение на падането на комунизма. Двете мечки, както всички отглеждани в „Кормисош”, били предназначени за отстрел от висшите партийни величия, но смяната на политическия строй заменя смъртната им присъда с живот в клетка.

„Има някаква връзка с политическия строй. Наистина тези мечки са оцелели и това им дава възможност да си доживеят старините в едни много добри условия, където в момента ги изпращаме”, споделя пред bTV държавният експерт от МОСВ Руслан Сербезов.

Той уточнява, че новото местообиталище на Кети и Минчо в Холандия ще е като истински мечешки санаториум, в който мецаните ще живеят щастливо и под специални грижи до края на дните си.

След 1989 г. популацията на мечки у нас рязко се покачва и днес тя наброява над 500. По тази причина във вивариума в „Кормисош” вече не отглеждат мечета за пускане в дивата природа, а заварените от времената на комунизма мечки са преселени на по-добри места из западноевропейските защитени мечешки паркове.

Минчо и Кети бяха упоени със стрелички и натоварени на камион днес по обед. Манипулацията беше извършена от представител на сдружението за дива природа „Балкани”

„Самата манипулация включва смесване на упойката, зареждане на пушката и отстрелване… Най-важното, което трябва да знаем, за да е успешна упойката, това са килограмите на мечката… Поне приблизително трябва да ги знаем, за да е успешна“, споделя природозащитникът ВладимирТодоров.

Ако за 80-килограмовата Кети упойката подейства почти мигновено, то при 150-килограмовият Минчо бяха необходими специални приготовления.

Двете мечки ще бъдат транспортирани до холандския мечи парк „Беър Хорест“. Кети и Минчо ще пропътуват над 2500 километра в специален вип-камион, в който климатична система контролира температурата и влажността, а специални датчици следят за сърдечния пулс на животните.

В Холандия мечките ще обитават територия с площ 2 хектара, където спасение са намерили циркови и танцуващи мечки от Русия и Турция. За всички тях се полагат специални грижи.