Жителите на Хисаря потресени от вандализъм.Неизвестни засега лица са поругали гробищата на квартал Момина баня. Десетки гробове са с изкъртени надгробни плочи, на места паметниците са изпочупени на парчета.

Хората от квартал Момина баня на Хисаря недоумяват защо гробовете на роднините са поругани. „Някои от гробовете бяха така осквернени,че паметникът бутнат и занесен поне на 10 метра”, описва Кула Вранчева.

Мъж е погребал сина си наскоро, преди дни намира надгробната му плоча изкъртена и захвърлена.

„Шест месеца вече, за шест месец, .на който и да е, няма да му е приятно. До него имаше още пет паметника, ние сме на отвъдния край, единият е взет от тук и счупен”, коментира Тано Паунски.

Вандали са безчинствали върху паметниците из цялото гробище.Ужасът се предава от уста на уста.

Около гробищата има телена ограда.Тя обаче е разрушена в единия си край,така че коне лесно могат да влязат.Хората обаче не вярват те да са причинили вандализма, защото намират откъртени дори паметници ,които са оградени с метална ограда.

„Още като влизаш и като ги видиш да ревеш, досега такова чудо не беше се случвало в нашите гробища. Действително коне има много стъпки, но това е човешка ръка, това не може кон..парапетът е така изкривено леко ,наклонено де,там се е опирал сигурно”, каза Пана Михалска, жител на Хисаря.

От кметство в града заявиха,че нямат средства за охрана на гробищата. „На последната оперативка съм разпоредили да се купят колове и ограда вече от новия бюджет и да бъде ограден гробищния парк”, каза кметицата Пенка Ганева.

Полицията е образувала досъдебно производство и търси извършителите на престъплението.Ако се докаже,че това са коне, собствениците им ще бъдат принудени да платят щетите.