Родителите на ученици от столичното 38 основно училище, където преди месец седмокласник преби петокласник, определиха като неадекватни действията на институциите, проверили инцидента. Министерството на образованието и столичният инспекторат се заеха със случая, след като директорът пропусна да ги информира за насилието в школото.

Месец след проверката, изводът е, че нарушения има. Сигналът за инцидента е забавен.

От образователното министерство са установили занижен контрол в училището, но началникът на инспектората по образование ще вземе решението дали санкцията да бъде уволнение или предупреждение.

„В училището през месец май е имало два случая на деца с фрактури по време на занятия, за които министерството не е било информирано”, посочи Румен Вангелов от МОН.

Още два месеца обаче ще отнеме да стане ясно дали директорът Виолета Игова ще бъде наказана и как точно. „Според мен не е имало опит за прикриване на инцидента, а подценяване на неговата важност. Не е фатален този пропуск, не смятам, че крайното решение трябва да е с най-тежката санкция”, заяви шефката на инспектората Ваня Кастрева.

В bTV Новините вчера ви разказахме за още един инцидент в същото училище и със същата група деца. Полицията вече работи по случая. На родителите на участниците са съставени предупредителни протоколи, предстои да дадат обяснения всички присъствали на инцидента.

Заради зачестилите прояви на агресия сред тези ученици инспектор от детска педагогическа стая е провел беседа в училището.