Пловдив се разделя с пивоварната си фабрика, а собственикът "Молсън Коорс Брюинг къмпани" мести производството в Хасково, където също има завод, предаде БГНЕС, като цитира официална информация от „Каменица” АД.

Когато е започнал строежът на бирената фабрика през 1881 година, теренът е бил извън града. Тогавашната индустриална зона, обаче, отдавна е в широкия център и не дава възможност за разширяване на производството, посочват от компанията.

Общо 58 служители ще бъдат освободени. В зависимост от стажа им, те ще бъдат обезщетени с от 7 до 14 работни заплати. Други 16 ще получат предложения за преназначаване в Хасково, а на 33 ще бъде дадена възможност за временни трудови договори до преустановяването на производствените дейности в Пловдив

От официалното съобщение става ясно, че в Хасково са инвестирани милиони за логистична база, обновяване на мощностите и оптимизация. През 2016 година се очаква да бъдат инвестирани още 15 млн. евро и да бъдат открити 50 работни места.

135-годишните сгради в Пловдив ще бъдат разрушени до Нова година, а на площ от 3 000 кв.м. в широкия център на града ще бъдат изградени микропивоварна за крафт бира, музей, бирария, магазин за сувенири, парк и отворена сцена за културни събития. Коминът ще бъде запазен.

В новата концепция ще бъдат вложени 2 млн. евро. Очаква се тя да бъде готова следващата година, като ще бъдат отворени 50 работни места.

Останалите 31 дка от имота ще бъдат предложени за продажба.

Очаквано, местенето на "Каменица" в Хасково предизвика и гневни коментари на потребители в социалните мрежи.