Пловдивската община обмисля план да превърне Стария град в предпочитано място за разходки на хората от града. Наред с благоустройството на инфраструктурата, местната власт подготвя отстъпки при отдаването под наем на общински имоти в архитектурния резерват.

Преди 20 години той беше средище на художници и музиканти и любимо място за разходка на пловдивчани. Днес там трудно може да видите младежи да пият кафе или да се уговарят за среща с приятели. Старият град се е превърнал в обект на казионен тип туризъм, в който чуждите групи туристи са основният поток от посетители.

„Десет пъти по-малко хора. Дори българите спряха да идват! Има някакви туристи, които ги водят: като започнеш църквата, етнографския музей, и другото вече е лутане и не знаят какво да правят", коментира Стоян Беров, който живее в Стария град.

За да върне живота в Стария Пловдив, местната власт се опитва да навакса пропуснато през последните две десетилетия. Спешно се ремонтират инфраструктурата на квартала и къщите-музеи. Една от идеите е да бъдат отдадени под наем десет общински имота, в които да се отворят кафенета срещу символично заплащане.

„Наемите, които община Пловдив е определила за общинските обекти са символични: започват от 250-300 лева до 1500 лева, което е за най-големия обект - цяла къща!", заяви кметът Иван Тотев

Един от допълнителните стимули е възможността кандидатите за наематели да извършат ремонт на общинските помещения срещу отстъпка в месечния наем.